28 August 2011

Kek Coklat Moist II




bhn2 A:
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder


bhn2 B:

1/2 sudu teh esen vanila

3 biji telor
1 cwn minyak masak

1 cwn susu cair
2 cwn gula pasir


Cara2:
1. Bahan2 A diayak.
2. Larutkan air panas dengan gula pasir.
3. Pukul telor sampai kembang.
4. Aiir panas yg dah dilarutkn dengan gula dicampur dengan susu cair, minyak masak, telor dan esen vanila. 
    Kacau sebati.
5. Campurkan semua bahan A ke dalam bahan2 B yg telah sebati itu.
6. Masukkan bahan2 yg dh sebati itu kedalam loyang yg dh disapu butter/majerin di keliling loyang untuk memudahkan kek 
    dikeluarkan dr loyang bila dah masak.
7. Kukus selama 40 minit atau sehingga masak. Kalau nk tahu dah masak ke tak, test cucuk ngan lidi klu x melekat kira dah masak lah tu.






* p/s : Selamat mencuba ye :)

19 August 2011

Tutorial - Letak Iklan Nuffnang Dalam Entri


Salam semua...
Kali ni aku nak share cara pasang atau letakkan iklan Nuffnang dalam post entry.  

Cara-cara meletakkan iklan nuffnang dalam entri seperti berikut;

1. Pergi ke DASHBOARD>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES



2. Tekan keyboard, CTRL+F secara serentak. Copy dan paste code dibawah ke dalam pada 
     kotak Find.
 
             <data:post.body/>



3. Copy kod Iklan Nuffnang jenis 
Large Rectangle (336 x 280) korang yang diruangan 

    “ADD ADS” didalam website nuffnang. Contoh tengok gambar bawah.





4. Selepas copy code iklan Nuffnang di step 3, paste kan code iklan Nuffnang di bawah code 
   “<data:post.body/>“. Tujuan code “<center>‘ supaya iklan terletak ditengah dan nampak 
    lebih kemas.

    Contoh;

<data:post.body/>
<center>CODE IKLAN NUFFNANG</center>


'
klik untuk lebih jelas ye..




5. Klik Preview dan Save jika tiada sebarang error pada coding serta berpuashati.








*p/s: Gud Luck ya!








Tutorial - Letak Facebok Button Share Dalam Entri



Salam semua...
Ini adalah sambungan untuk tutorial letak facebook button like dalam entri ye. 





Cara-cara meletakkan button share adalah seperti berikut:


1. Pergi ke DASHBOARD >> DESIGN >> EDIT HTML >> tick Expand Widget Templates





2. Cari code dibawah nie dan untuk memudahkan pencarian, korang boleh tekan Ctrl + F dan paste coding ini untuk search ye.


       data:post.body



3. Bila dah jumpe code diatas nie, korang tambahkan code dibawah nie betul-betul selepas atau dibawah code data:post.body tadi


<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>




4. Bila dah siap, korang tekan button preview dulu tengok ada error ke tak ye. Kalau nampak semua ok, baru save. ok, siap!





*p/s: Senang kan..selamat mencuba ye kawan2 =)







Tutorial - Letak Facebok Button Like Dalam Entri



Salam semua..


Tutorial yang aku nak buat kali ni adalah tutorial meletakkan button Facebook Like dalam entri. 
Tutorial - Letak Facebook Button 'Like' Dalam entri untuk mengetahui berapa ramai orang yg suke dengan entri yg kita post. 




Ini la button like yg letak pd setiap entri 



Cara-Cara meletakkan button like adalah seperti berikut:

1. Login ke account blogger anda, dari Dashboard > design > edit html > expand widget templates


2. Tekan Ctrl dan F untuk mencari kod berikut:

      <data:post.body/>



3. Kemudian copy kod ini, dan paste kan di bawah/ di atas kod yang anda cari di langkah ke-2 tadi.

    <iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; +   data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>



Contoh:

Ini contoh kalau korang paste kod di bawah  <data:post.body/>



4. klik preview, sekiranya tiada sebarang error berlaku klik save dan lihat hasilnya.





*p/s: Selamat mencuba ye =)







18 August 2011

Tips Penjagaan Contact Lens

Salam semua...


Sekarang ni penggunaan contact lens dh semakin meluas kan dalam kalangan remaja terutamanya dr golongan perempuan.. kan kan..
Disini aku bg sedikit info ataupun tips penjagaan contact lens.


Firstly mase terima lens, perhatikan lens di dalam botol samada lens dalam keadaan sempurna atau tidak.

After buka botol, rendamkan/soak lens selama 6 jam/ lebih menggunakan solution (multipurpose solution). Jangan sesekali menggunakan air paip/air biasa untuk membersihkan lens/lens case. Selepas direndam baru boleh menggunakan lens dengan selamat.

Pada penggunaan pertama kali, mula memakai lens selama 4 hours/jam dulu, and then baru ansur2kan jam pemakaiannya..tambah dlm 2 jam sehari. Jika mata anda rase letih atau tidak tahan, perlulah membuka lens itu. Jangan memaksa mata anda. Rendam lens dlm solution water then baru pakai basemulalik.

Jika tidak menggunakan lens untuk tempoh yang lama, setiap minggu perlu tukarkan solution water yg digunakan untuk merendam lens di dlm lens case.
Pastikan tangan anda dicuci bersih (soap free) dan dilap kering sbelum memegang/menyentuh lens. Jangan sekali2 berkongsi lens dengan org lain..Sangat2 bahaya..

How Do I Insert and Remove My Contact Lenses?

                   RIGHT                             WRONG






Checking if your lens is right side out
If the edges of your lens turn out, it is inside out. To correct this, apply a few drops of Multipurpose Solution on your lens and reverse it. 


Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.


Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.


Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.


Langkah 4: Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.


Langkah 5
: Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.





*p/s: Info ni aku jumpe kat blog owner yg menjual contact lens..hee






15 August 2011

Kek Coklat Moist untuk Hisham Baharin a.k.a boyfren Amy Amyrass

Salam semua..

Kek coklat moist ni sebenarnye dah lame aku buat cume xsempat nk upload jek di blog ini..
Disebabkan Amy nk makan kek coklat yg meleleh plus strawbery..kelas gitu kaw! haha, so aku pon wat la spesel utk die.. naseb bek la kat jusco ade jual strawbery kalo x jenuh la aku nk kene g Cameron beli strawbery pula kn kn..hehe..





tarrrraaaaa... nyum2 hoi!
haha, meleleh leleh gitu kn..



ha..nie la Hisham Baharin n Amy Amyrass tu
btw, happy belated bufday ye Hisham =)




p/s: aku curik pic ko la Amy! aha..