08 June 2011

Sukatan Bahan-Bahan dari Cawan ke Gram/Liter



Salam semua...


Kali ni aku nak share mengenai sukatan untuk bahan-bahan membuat kek, kuih dan sebagainya dari cawan/cup ke gram/ liter.
Yang ni aku ambil dr page kongsi resepi kat bhgian disscusion untuk panduan bersame.  so, nanti senang kan nk wat kek if kite xde alat penimbang buleh tukar mengikut sukatan yg ade ni. 


Tepung/Koko
1/4 cup = 30gm
1/2 cup = 60gm
1 cup = 125gm
6 3/4 cups = 1kg (1000gm)



Gula atau Mentega
1/4 cup = 60gm
1/2 cup = 125gm
1 cup = 250gm

Cecair
1/4 cup = 50ml
1/2 cup = 125ml
3/4 cup = 180ml
1 cup = 250ml
4 cups (1 quart) = 1 Liter 


sukatan cawan ke gram (oz)
1 cup plain flour = 125g ( 4 0z)
1 cup self raising= 125g ( 4 oz)
1 cup castor sugar = 250g ( 80z)
1 cup brown sugar = 185g ( 4 oz)
1 cup icing sugar = 125g ( 4 oz)
1 cup sultana= 125g ( 4 oz) sejenis kismis yang digunakan untuk membuat kek dan puding
1 cup coco = 125g ( 4 0z)
1 cup walnut = 125g ( 4 oz)




Peralatan menyukat bahan - penimbang digital, cawan dan sudu









*p/s: semoge dapat membantu ye..




1 comment:

  1. kne salin ni..pastu tunjuk kat mak aku..^_^

    ReplyDelete