27 May 2011

Nur Kasih The Movie



Salam semua..

OK, 10/10  bintang aku bg kt Nur Kasih The Movie ni, perfect!
Huwaa, sgt2 terharu..jln ceritanye xseperti yg aku jangkakan mase tgk triller die. Filem Malaysia pertama yg sbb kn aku betol2 teruja n nanges teresak, sbb sgt2 sdh...


macam mane kita tak sanggupnya berpisah dengan orang yang paling kita sayang, sampai adam sanggup korbankan nyawa dia hanya untuk nur.. 
macam mana sayangnye suami kat isteri kan
ade ke orang yang sayang kita macam tu kan?


Ayat-ayat dan kata-kata dalam cerita ni sentiasa menenangkan dan menusuk kalbu
Err... cerita ni memang sedih yang melampau.. dugaan hidup datang bertimpa-timpa
sila jangan berjanji dengan tuhan sesuka hati
kita tidak tahu jalan hidup kita yang sudah ditentukan...






*p/s: sgt terharu bile Adam sggup korbankan diri semata2 nak ari cincin kahwin Nur.. :'(


26 May 2011

Secret Recipe Halal

Salam semua, ini ade pembetulan mengenai ape yg aku post sebelum ni.. harap maaf ye..
Thanks to anynomous yg memberi komen ttg ape yg aku post kn tu, takut2 tersebar fitnah.  Lgpon, niat aku cume nak menyampaikan, xsangka plak leh jd fitnah huhu so,  Post kali ini, aku memperbetulakan post yang sebelum ini ye =)

ok, ni aku copy paste sahaja dr page di facebook SECRET RECIPE ttg pengesahan yg membuktikan bahawa secret recipe ini halal;


Saya, Wan Zawani Bt. Wan Ahmad, Eksekutif Halal daripada syarikat Secret Recipe ingin menyatakan maklum balas di sini berhubung hebahan atau kandungan artikel blog yang telah dibawa untuk perhatian kami. Kami amat kesal kejadian seumpama ini boleh berlaku walhal perkara ini langsung tidak terjadi di syarikat kami kerana kami sepenuhnya menggunakan bahan-bahan ramuan yang halal serta mendapat pensijilan halal dari daripada badan yang diiktiraf iaitu JAKIM. Jika terdapat sebarang kemusyikan berhubung perkara ini, anda boleh berhubung terus dengan pihak kami di talian 03-78034891 dan berhubung dengan saya. Dengan ini, kami juga ingin memaparkan kenyataan rasmi daripada syarikat Secret Recipe berikut :






*p/s; manusia xlari dr melakukan kesilapan









25 May 2011

My 1st Cupcake

Salam semua, 


Seperti yang aku dah list kan dlm senarai perkara2 yg aku nk wat sepanjang cuti sem yg lame ni..salah satu nye, aku nak wat cupcake!! hehe..


so, seperti yg dijanjikan, taddaaaaaa....aku berjaya buat cupcake sendiri, lihatlah hasilnye ye..










so ape komen korang semua, aku dah leh wat bisnes cupcake x? agak2 ade ke org nk beli...hehe






p/s; majulah cupcake untuk rakyat Malaysia, haha!







Puding Biskut


~PUDING BISKUT~





bahan-bahan;

1 tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu cair)
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
sedikit coklat rice
biskut cream crackers



cara-cara;

1. campurkan susu cair, air, tepung kastard, gula, esen vanila dalam periuk;
 kacau sehingga sebati

2. kemudian letakkan atas dapur dengan api yang perlahan.
 kacau bahan sehingga pekat (mesti kacau selalu takut berketul-ketul).

3. celupkan biskut ke dalam air supaya lembut, bukan sampai lembik tau 
n lepas tu susun biskut dalam loyang/bekas.

4. setelah adunan pekat, tuang sedikit ke atas lapisan biskut dan ratakan sehingga menutupi semua biskut.

5. taburkan coklat rice di atas lapisan tadi.

6. kemudian, susun biskut lagi ke atas lapisan coklat rice tadi.

7. tuang sekali lagi adunan ke atas lapisan biskut dan ulang langkah 4, 5 (ikut suka nak berapa banyak lapisan, selalu buat sampai adunan susu cair tu habes!(ikut suke la eh)

8. biarkan seketika, kemudian masuk dalam peti sejuk. makan bila sejuk!









p/s; mmg sgt2 sedap, mudah n jimat! rugi kalau xcube...hehe



24 May 2011

Mari Mengira!



Salam semua, kini tiba masenye untuk kite mengira... Disebabkan result sem lepas yang dah
kua di senarai tampal, jom kire!
Korang just perlu key in korang nye subjek, jam kredit n gred..


pergila kt link ni, senang jek nk kire tau; Calculate Your GPA





ni la yg aku bgthu tu, try la yer..

kalau...dah kire n dpt result nye, myb  t ade la result lebih kurang yang mcm tu...tp kite ade

 sistem pengiraan sendri based on mark yg dpt...maybe lg baik.

untuk pelajar UTHM sesi kemasukan sebelum 2010/2011 leh la tgk sistem gred akademik

 UTHM, 

if pelajar sesi 2010/2011 sistem gred dh xsame dah, dh berubah..

nampak mcm xadil kn??

erm, skrg ni kite tggu la barisan MPP kite berjuang untuk seragamkan sistem gred UTHM ye, i'Allah.


credit to Azi Zatika Puade, thanks yunk!








*p/s: selamat mengire ye kawan-kawan...







23 May 2011

DNA Babi Dalam Bahan Buat Kek & Roti Secret

Salam semua..

Saya taknak komen ape2, sila klik http://www.halal.gov.my/ untuk pengesahan ye.
Sijil halal Syarikat Puratos Sdn Bhd ni telah ditarik balik disebabkan penemuanDeoxyribonucleic Acid (DNA) babi dalam bahan ramuan ( Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder ) yang digunakan syarikat tersebut.



Apa kaitan dengan Secrect Recipe?
Sebab Secret Recipe adalah antara pengguna brownies & cake concentrate jenama Puratos ni. 
klik bukti untuk pengesahan yg secret recipe mmg mengunakan produk tersebut.




Sehubungan itu, semua pemegang atau pemohon baru Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang menggunakan produk keluaran Syarikat Puratos Malaysia Sdn Bhd dikehendaki untuk melakukan perkara-perkara seperti ketetapan berikut :

  1. menukar produk tersebut kepada produk lain yang memiliki sijil halal yang diiktiraf;

  1. mengemukakan resit pembelian produk baru daripada pembekal yang memiliki sijil halal yang diiktiraf ( jika berkaitan );

3.melakukan proses samak, dan

4. mengemukakan bukti surat akuan samak daripada pihak Jabatan Agama Islam Negeri.






*p/s: Kadang-kadang diri ini rasa memang semacam tak paham, rasanya dah hampir semua makanan kat Malaysia ini dah tak selamat dah! 






Tips Untuk Kecilkan Peha dan Kempiskan Perut Anda


 Salam semua..

          Pasti ramai yang mengalami masalah Peha besar dan apabila berjalan, pasti bergesel. Memang merimaskan. Saya pun same k,    kihkihkih...


 Saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana anda boleh mengecilkannya. Mudah sahaja…

1 – Anda hanya perlu baring terlentang.
2 – Angkat kedua-dua belah kaki keatas -90degree. Tarik Nafas ketika angkat dan lepas nafas slow2 ketika turunkan kaki anda.
      Lakukan setiap hari 3set. 1 Set 10 kali.
3 – Angkat sebelah kaki keatas. 3 set juga seperti diatas.
4 – Sit-up – Lakukan sit-up setiap hari sebanyak 3 set juga.

Aktiviti diatas juga boleh mengempiskan perut.
Anda perlu melakukannya secara konsisten. InsyaAllah anda akan dapat melihat perubahannya dalam masa yang terdekat.



*p/s: aku copy tips ni dr membe aku kat fb.. heee











I wanna scream,




 I wanna cry, 




I wanna fight,





 I wanna try,





but





 all I can do is 






smile and hide the pain inside..




Pirates of The Caribbean - On Stranger Tides


Salam semua,

Jumaat lepas lps aku habes kerje pukul 8, aku g menuntun wayang bersame adek2 ku tercinte..so, ni jalan cerita cite ni;

Pirates of The Caribbean - On Stranger Tides mengisahkan Captain Jack Sparrow yang kehilangan Kapal Black Pearl dan hampir dihukum gantung di London.  Akhirnya sempat selamatkan diri dan terjebak dengan pencarian Fountain Of Youth (Telaga Awet Muda) yang dipercayai sesiapa yang meminum air telaga ini akan memiliki Kehidupan Abadi.  Akhirnya Jack bertemu semula dengan kekasih lamanya iaitu Angelica (Lakonan Penelope Cruz) yang merupakan anak tunggal kepada Blackbeard, Ketua Lanun yang sangat digeruni, tetapi amat memerlukan kehidupan abadi, kerana dia diramalkan akan mati.   Syarat untuk mendapatkan Kehidupan Abadi, mereka perlukan setitis airmata ikan duyung dan juga dua gelas perak Ponce De Leon, Di dalam masa yang sama Kerabat diraja england dan juga Kerabat diraja Sepanyol turut berminat dengan Fountain Of Youth, jadi siapa yang dapat?  sila tengok sendiri hehe nanti cerita semua tak suspen pulak kan.







*p/s : selamat menuntun ye =)









08 May 2011

Mana nak cari ni?



Salam semua...


Jumaat ni hari bersejarah untuk kawan baik aku masa sekolah, Ili Munirah Syairah binti Sabiyar. ok, sangat2 xsabar!
haha.. macam aku pule yg nk kawin kn,kkikiki..
Masalah yang aku hadapi sekarang ni pulak kn.. kawan2 aku ni pule, eca, amy, yati, azma, tasya.. nak pakai baju wane putih n bertudung ungu.. mengikut tema pengantin la katekn..
Mana aku nak cari baju putih ni, tu la masalah aku skrg ni, haihhhhhhh...


soo...aku ade beberapa pilihan utk majlis Ili nanti.. 


kebaya... cantek tp
nak yg lg glemer


yang ni myb ok..

macam majlis aku pula kn, hahaha

EHAAA...yang ni last. muktamad. nak yang ni jgk
xkire..
nak nak nak



OK BYE!




Buang tension tengok resepi?



Salam semua...


Hah..
Rate2 bile tanye student yang tengah berkerut dahi, Kenape kamu??
Jawapannye : Tension...
Tension Nape??
Jawapannye : Banyak esemen,exam,projek final....
Abes tu siapkanle..
X terdaye teman...
Okeh jalan penyelesaiannya adelah seperti berikut : 







Tengoklah page Kongsi Resepi di facebook
haha

ini le cara aku untuk bunag semua tension aku dengan melihat resepi2 makanan yang sedap!
bile tengok makanan hati aku kompem tenang, haha.. 
lepas dah tengok, mule la aku jd rajin nk try.
hehe
alhamdulillah
selalunya resepi yang aku try mmg menjadi..
so 
apelagi, jomlah try...




Kek Coklat Moist,sgt sedap!



Salam semua...


Aku nak share resepi kek coklat kukus lembab yg sgt sgt sgt sedap. 3 kali sangat bermaksud, memang tersangatla sedap ye. senang, murah, cepat dan sedap!


Kalau tak caye, try la wat.. 


bhn2 A:

1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.

bhn2 B:


tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bhn nih ayak k..

bhn C: 



telur 4 bj (blender jer)

Cra2 bt:
satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...

*p/s...loyang 2 kena panaskan dl sblm mskkan adunan kek td..









resepi ni aku copy jek dr kongsi resepi.  heee.. t ce cube la tgk page ni ye.. ade byk sgt2 resepi yg best dan sedap tau.
Aku suke gile tgk page kongsi resepi ni tau, nk2 time tension..haha.. dpt gak aku release tension ak.





Tak Sabar



Salam semua..


 Tak Sabar.OK!


Tak sabar aku nk abes exam..huhu, penat! ade lg 3paper..sume nye yg susah2 n 3jam kredit..
paling xsabar nk balek melaka, nk lepak dgn kwn2..rindu2!! nk karok, nk gosip2, nk jenjalan, nk...sume la...








Ok, tetibe mlm ni aku nk list kan ape yg aku nk wat mse cuti 4bulan yg lame ni..


1. belajar wat decoration cupcake
2. belajar menjahit
3. keluar lepak dgn kawan2
4. nk karoke smpai batuk darah2, haha
5. nk ikot ayah g keje
6. nk tidur mcm baby, 1 hari 12jam
7.nk mkn mknn sedap2
8.nk tgk tb puas2
9.kene setelkn proposal utk program khidmat masyarakat ppa
10.g holiday dgn famili
11. nk jd cikgu tusyen
12. nk skype dgn encik sayang, sbb cuti xleh jumpe :(
13. nk g jb!


erm....wat mse ni cukupla tu.. nanti tambah lg list ni, heheh... exam xabes lg tp ak dh list kn ape yg ak nk wat..hah,bahaye! sbb dh ingt cuti..jeles2, sbb adek dh ade kat uma, kawan2 len sume dh balek melaka..







Angah's wedding

Salam semua...


1 Mei yg lepas, abg ngah kawen.. suke2. hehe... mcm aku plak yg kawen kn..hehe.. 
papepun aku nk wish;





 SELAMAT PENGANTIN BARU!!

semoge kekal hingga ke akhir hayat n selamat melayari bahtera perkahwinan 
~amin~



afiq, ayah, aiman n nabila

ini emak sy, bkn pengantin ye..haha

yer, kami memang kembar

pengantin makan sambil tidur, kah3

adek sepupu

pengantin kecit bersanding

sedare mare perempuan jek

yg ni laki plak

keluargaku bersame pengantin