26 June 2011



Salam semua...


Hari ni aku dah ade kat batu pahat, umah sewa aku sbb esok aku nk kene g survey camp, kire sem 3 aku la ni. Famili aku semua g kelantan sbb nyer afiq hari isnin ni dah kene daftar kat kktm. Ok, sgt2 sedih sbb jauh n xdpt join mereka. Kalau x, ari2 duk uma..ngade kn aku, hehe...


Seminggu kot aku kene g survey camp, esok pergi isnin minggu depan baru balek batu pahat dlu. Survey camp kat teluk ramunia, mersing. Hope everything will be okey, amin.
Btw, i'm gonna miss my famili so much! kucing2 aku yg 11 ekor kat rumah tu lg..haiyak, wajeb windu ma.. Baru sehari dh rindu.. sobs~


Harap2 famili aku kat kelantan tu akan selamat daftar kan afiq n selmat pulang ke melaka semula esok. Aku n rakan2 yg laen semoga selamat menjalani survey camp.. =)














*p/s: Myb seminggu xdapat on9 d sbbkn ketiadaan tenet, hee.. 

24 June 2011

My 1st Order Kek Coklat Moist

Salam semua..







Kek coklat moist ni d tempah oleh kawan adekku, untuk kakak sulungnye bufday. Btw, lau korang sume nk tahu nie la 
1st time aku wat kek utk bufday org tau.. xpenah2 jual pon b4 this.. haha.. byk kekuranganya.. 
Alhamdulillah.. =)



Kek yang ni plak, permintaan kawan adekku jgk..tp bkn utk bufday jus utk bg famili mkn.






*p/s: Kalau nk order send kat email aku ye, nzierah@gmail.com =)

22 June 2011

21 June 2011

Topping Coklat


Salam semua..

Kali ni aku nk share resipi topping coklat yang mudah, cubalah mane2 yang korang nk ye...




Topping Coklat 1

Bahan-bahan:
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat

Cara-cara:
1.Msak secara double boiler 
2.Biarkan sebentar & curahkan atas kek


Topping Coklat 2

Bahan-bahan:
150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter

Cara-cara:
1.Msak secara double boiler 
2.Biarkan sebentar & curahkan atas kek


Topping Coklat 3

Bahan-bahan:
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan
2. Biarkan sebentar & curahkan atas kek


Topping Coklat 4

Bahan-bahan: 
250g coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

Cara-cara:
1.Cairkan coklat secara double-boiler
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream. Kacau sehingga sebati.
3.Curahkan atas kek.


Topping Coklat 5

Bahan-bahan:
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
esen vanilla beberapa titik

Cara-cara:
1.Msak secara double boiler 
2.Biarkan sebentar & curahkan atas kek


Topping Coklat 6

Bahan-bahan:
2oog coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas

Cara-cara:
1.Msak secara double boiler 
2.Biarkan sebentar & curahkan atas kek



SELAMAT MENCUBA YE =)





*p/s: Aku selalu buat topping coklat 2, hee..

Happy Father's Day














Kursus Membuat Muffin/Cupcake/Cake Part II

 Salam semua...
Alhamdulillah kelas cupcake telah berjaya aku hadiri..hee, pengalaman baru, nk2 cupcake mmg aku tersangat2 suke utk belajar..
Kali ni pengajar telah ajar kami membuat cupcake chocolate moist n buttercream. Bile dh belajar, baru aku thu senang jek TAPI wat cupcake ni memerlukan kesabaran, sbb nye.. nk deko cupcake tu dgn cantek kene la kreatif n buttercream tu nanti akan wat keadaan kucar kacir, haha.. btw, aku hepi sgt2 sbb akhirnye dpt belajar wat cupcake.. 









 Ok, thanks bye!






*p/s: =)



19 June 2011

Stacy - Kisah Dongeng




Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka yang jauh lebih megah dari diri ini


...Apa yang mampu ku berhias hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi


Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu...Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela


Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja


Belum pernah ku merasakan dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini


Sanubariku memerlukan kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati





*p/s: sgt sgt sgt tacing!


Miss U!








SUMPAH
aku rindu ko lah gemok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





*p/s : 

Kisah Hati


~Perjalanan hidup dalam cinta, pasti ada waktu suka dan duka,
Kewajaran dalam menempuhi pun pasti ada detik-detik manis dan pahit.
Tapi bila cinta kita tiada petunjuk, tiada kepastian, tiada penghujung ibarat cinta di alam mimpi.
Hanya diri sahaja yang merasa keindahannya, hanya diri sahaja yang merasa bahagia,
Sedangkan waktu sudah tiba pada penghujung mimpi,
Serasa tak ingin bangun dari tidur yang lena,
Sayang kalau-kalau mimpi itu tidak akan sama berulang
dan bersambung kembali~~~~
Yang menjadi kesudahan berharap pada yang tak memberi.
❀. .¸(¯`••´¯)¸.• ❀
•♫❀* •.¸.•*❀ _•❀*•.




*p/s: copy paste jek dr youtube, ='(


18 June 2011

Kursus Membuat Muffin/Cupcake/Cake Part I



 Salam semua...


Minggu lps, ecah ade post iklan utk belajar wat muffin/cupcake/cake kat facebook. Ha..inilah peluang yang aku nanti2 kan, byrn pon murah rm10 shj tau.
Alhamdulillah, hari ni aku, ecah, leha dan org kg. Pulai (m.cik2 nenek2 yang ramai, heee) telah berjaye dgn jayenye menghadiri kelas yg pertama iaitu kelas membuat muffin.  Pengajar tlh mengajar kami membuat muffin vanila.. nanti aku post die nye resepi k. sgt2 sng jek tau nk wat muffin vanila ni, sdp... 




credit to ecah, thanks yunk!


pakai apron 1Malaysia,haa


jom blajar buat muffin!






ok, adunan muffin dah yap. peace!




muffin dah yap, mcm2 bentuk ade..almaklumlah,kami budak baru belajar, kah3


m.cik2 sdg packing kn muffin untuk kami, hehe..yg ni part yg paling aku suke =P

ok,jom tdu. sok pg ade kls wat cupcake plak.
nanyte!




*p/s: mood; xcited, x sabar, semangat utk esok, yeeeha!

17 June 2011

Happy Birthday Che Nad






Wishing you everything happy for your birthday.
Wishing you miles of smiles in the coming years.
Wishing you all the best for your Birthday.
May all your dreams and wishes come true!
Wishing you all the fun and excitement that only birthdays can bring.
Wishing you all the best on your speacial day.
Wishing you a cheerful birthday.
Best wishes on your birthday and throughout the coming year.
Wishing you a Happy Birthday and many more to come.


bufday gurl..
ni pic bufday che nad last year.



*p/s: senyum sokmo ye.. =)

Kek Coklat Moist,lagi??

Salam semua...

Kek coklat moist lagi?? haa.. kali ni aku wat versi kek, sllunye asek wat yg dlm cupcake jek kan.. 
Kek ni atas permintaan adek perempuan aku, yg nk bwk balek u die bg kwn2 die rase kek coklat moist yg sgt sdp ni..ehem3.. tgkla kan sape yg wat, aceceh..terbangge diri pule. heee =p


ni link resepi kek coklat moist tu ye..













*p/s: ok, thanks.bye.



16 June 2011

Bersabarlah Sayang



Salam dik,


desktop wallpaper rainbow. colours of rainbow

Perasan tak masa hujan, ia tenggelamkan segala keindahan ciptaan ILAHI, tapi setelah ia berhenti, keindahan ciptaan-Nya dapat kita lihat kembali malah cahaya pelangi akan menambah seri indah itu. Begitulah kehidupan kita dik.
Tak pernah hilang ditimpa malsah dilanda kekusutan, namun akhirnya bahagia pasti dikecapi.. 
InsyaAllah 


Setiap peristiwa ada rahmat dan hikmah yang terselindung. Semuanya datang dari Allah. Dia sengaja menurunkan dugaan kepada kita untuk menguji kesabaran kita.
Maka, kesabaran itulah yang akan menunjukkan keimanan kita kepada-Nya. Disitulah Allah akan menilai ketaqwaan setiap mahluknya..










*p/s: Lalui kehidupan yang mendatang dengan penuh kesabaran =)
        (dr abg tercinte utk adinda tersayang, heee)

15 June 2011

CINTA


Cinta seperti gurauan dalam kehidupan.
 Kadang-kadang buat kita tertawa, 
kadang-kadang buat kita terasa 
dan 
gurauan yang buat kita memahami macam-macam emosi.  
Kalau yang mencantikkan lukisan adalah warna,
 maka yang mencantikkan kehidupan adalah cinta... 
tapi 
cinta ni macam hantu, 
semua orang percaya tapi tak semua yang akan jumpa.

Kalau kita mencintai seseorang.. 
biarlah Dia sendiri yang rasa,
 bukan sebab kata cinta
 tapi 
sebab rasa cinta yang datang dari hati Dia sendiri.




-dipetik dari novel Doktor Cintaku oleh dyadila-







*p/s: tetibe nk berjiwang~


14 June 2011

Mango Sago or Sagu Manga



Bahan:
1 biji mangga besar atau 2 biji mangga sederhana, masak ranum isinya lbh kurang 1 cwn
2 sudu besar biji sagu kecil
1/3cwn susu pekat manis
1/2cwn susu segar / susu cair
Sedikit ice cubes


Cara:
1. Rendam biji sagu dalam air paip selama sejam. Basuh dan tapis untuk buangkan lebihan kanji. Ketepikan.

2. Didihkan 1cwn air dalam periuk kecil, masukkan biji sagu tadi. Masak hingga lembut dan lutsinar dalam 
4-5 minit. Tapiskan dalam penapis dan lalukan bawah air mengalir untuk elak sagu melekat. Ketepikan.

3. Buangkan kulit mangga dan dadu-dadukannya. Ketepikan 1/4cwn untuk perhiasan.

4. Blend baki mangga, susu pekat manis, susu segar dan ice cubes (jika mahu) hingga dapat pes yang smooth. Tambah susu segar / susu cair jika inginkan adunan lebih cair.

5. Tuangkan dalam jug dan masukkan sagu yang sudah dimasak tadi. Kacau rata. Simpan dalam peti sejuk sebentar, atau boleh juga dituangkan dalam gelas.

6. Hiaskan atasnya dengan baki 1/4cwn mangga tadi. Sedap dimakan sejuk-sejuk.







*p/s: Aku dah cuba td, sumpah SEDAP!  =)

13 June 2011

Bowling dan Sejarahnya

Salam semua...
Korang Tahu tak?
Ahli sejarah Jerman mendakwa permainan bowling bermula  di Jerman. Permainan itu asalnya adalah untuk upacara keagamaan yg menentukan kewujudan dosa pada individu. Permainan ini kemudiannya diperkenalkan oleh para biarawan Jerman kepada "masses", kemudian berkembang sebagai adat untuk ujian menguji kepercayaan seseorang.

Pada zaman dahulu pula, mereka yang bermain bowling adalah
dari golongan bangsawan sahaja!
dan setiap pin Bowling tersebut akan disusun secara manual.
macam tak percaya bukan?
tapi itu laa hakikat! huhu...




Sejarah Bowling Dan Cara Permainannya

Bowling adalah suatu jenis olahraga atau permainan yang dimainkan dengan menggelindingkan atau melemparkan bola dengan menggunakan tangan. Bola bowling akan dilemparkan ke pin yang berjumlah sepuluh buah yang telah disusun menjadi bentuk segitiga jika dilihat dari atas.
Jika semua pin dijatuhkan dalam sekali gelinding atau lemparan maka itu disebut strike. Jika pin tidak dijatuhkan sekaligus maka diberikan satu kesempatan lagi untuk menjatuhkan pin yang tinggal. Bilamana pada lemparan kedua tidak ada lagi pin tinggal disebut spare. Jika setelah dua kali masih ada pin yang tersisa maka disebut open frame (missed) yang kesemuanya itu akan menentukan perhitungan angka yang diperolehi dalam setiap permainannya. Pin akan kembali disusun seperti semula untuk frame selanjutnya.

Menarik x fakta ni??
Siapa yg minat bowling angkat tangan mcm sy, haha (gaya usop wilca)










 Sekian, ok bye~





*p/s: Jom maen bowling! hehe...