Ini entry tentang muffin coklat yg aku buat seperti yg aku janjikan aku nk bg resepi ni..
Aku dah buat, so mmg sgt sgt sgt sedap..teksturnye yang lembut, coklat die mmg terasa sgt sgt.
Bahan-bahan dan cara-cara nya lg la senang nak didapati dan senang nk dibuat nye..
Rakan sila buat ye ;)
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 200g coklat masakan
- 70g mentega
- 2 biji telur
- 50g gula halus
- 60g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Antara bahan-bahan yang diperlukan
- Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
- Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
- Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
- Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
- Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
- Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
No comments:
Post a Comment